5 trin til at forvandle søndags-tristhed til søndags-bevidsthed

Kender I det det når søndag smerter lidt?

Jeg havde for nyligt en god snak med en gruppe mødre om alt mellem himmel og jord. Familieliv, parforhold, søskenderelationer, forældreskab – hele molevitten var oppe at vende. Det var en af den slags samtaler, hvor jeg får meget at tænke over bagefter. Bl.a. talte vi om forventninger. Forventninger til ferier, fødselsdage, bryllupsdage mm.

Når virkeligheden ikke lever op til forventningerne

De fleste af os kender til, at blive en lille smule skuffede eller ærgerlige over udfaldet af en ferie eller fødselsdag. I hvert fald kendte stort set alle disse mødre til fornemmelsen af uopfyldte forventninger. Fænomenet bliver der hver sen-sommer skrevet om i diverse blade og brevkasser. Par går fra hinanden efter sommerferien – det er simpelthen for stor en mundfuld, at komme helt tæt på hinanden som familie i for lang tid, kan det lade til.

“Ferie er jo egentlig bare mere af det man har i forvejen” var der én der sagde. Hvis man har en del diskussioner og uenigheder i hverdagen, forsvinder de jo ikke i ferierne – tvært imod, de bliver pludselig virkelig tydelige og relevante og slet ikke til at komme udenom. Hmm, den tænkte jeg en del over bagefter.

En anden mor fortalte hvordan hun stort set søndag efter søndag gik i sort og var i halvskidt humør det meste af dagen. Flere stemmede i. Søndag levede ikke op til forventningerne og hypen om weekend. Virkelig mange i denne gruppe kendte til, at tage mandag på forskud om søndagen. At ærge sig over, at weekenden snart er slut allerede kl. 8 søndag morgen. At tænke på madpakker, forældre-intra, planlægning af næste uge osv. inden morgenduggen er forduftet.

Det var tankevækkende, at den weekend der for de fleste jo varer 2 dage, blev straffet og halveret til én dags nydelse og én dags øv-hed og ærgelser.

Vi lagde en plan – der kunne leve op til forventningerne

Der var ligesom ikke andet for, end at lægge en plan. For alle var vi enige om, at alt det der med at gå og ærge sig, vel egentlig var ret meget spild af tid – og weekend. For at gøre en lag historie kort fandt vi frem til følgende femtrins-raket for at gøre søndag til en festdag :

  1. Planlæg den næste uge – allerede fredag: Med lidt snilde er det muligt at forberede indkøb af venindens fødselsdagsgave, indkalde til legegruppe, lave lektier og ordne madplan allerede når weekenden endnu er dugfrisk.
  2. Tal sammen inden weekenden er slut : Hvad har vi egentlig af planer for weekenden? Er der noget én i familien meget gerne vil sammen eller alene? Måske siger vejrudsigten solskin og dermed mulighed for at suge energi ad den vej. Der kan have været fuld gang på jobbet eller i fritiden i ugen der er gået, så der er behov for så lidt som muligt i netop denne weekend.
  3. Giv plads til forskellige behov : Det er ikke altid, at hele familien har lyst til det samme. Det kan være helt på sin plads, at dele sig lidt op. Nogle gange rammer man alles behov, men i en travl hverdag kan behovet for lidt ene-tid eller fordybelse hver for sig faktisk være kærkomment.
  4. Husk tid til spontanitet og kedsomhed: Luksus viste sig for de fleste af mødrene, at komme i en særlig form : i tid uden planer. Muligheden for, at foretage sig noget spontant eller overhovedet intet at foretage sig, var faktisk noget af det de fleste opfattede som den allerstørste luksus. Men hvis weekend efter weekend på forhånd er overplastret med svømmehalsbesøg, fødselsdage, vennebesøg mm. er det altså fuldstændig umuligt, at finde tid til spontanitet og mærke efter, hvad der egentlig er behov for.
  5. Indfør wellness-søndage: For at forvandle netop søndagene til “wellness” fremfor “trist-ness” var der stor enighed om, at forkælelse i en hver form skulle være et must for fremtidens søndage. Som forældre kan man “forære” hinanden en sov-længe-søndag. En lækker brunch for hele familien, var der også flere der var tilhængere af. I det hele taget madlavning kan føles som wellness for mange, hvis der tid til det. Søndags-middagen var der flere, der ville indføre som en hyggelig stund for hele familien. Muligheden for, at lave en kæmpe portion søndags-aftensmad giver desuden muligheden for, at man mandag og tirsdag måske kan lave variationer af resterne -hvilket hiver wellness og luksus følelsen med et godt stykke ind i den kommende uge.

De små skridt

Det viste sig, at det egentlig var ret små skridt der var behov for, når målet var at trække tristheden ud af søndagen. Mest af alt, var det faktisk et spørgsmål om små bevidste valg, der for de fleste blot krævede et øget fokus på den ønskede forandring. Der er mange paralleller, der kan trækkes mellem denne “søndags-forvandling” og til forvandlinger på andre områder i hverdagslivet i børnefamilien. Der kan være tale om behov for forandring i putterutiner, måltidsstemninger, lektielæsning, husholdningsopgaver og meget mere. Alt sammen opgaver, gøremål og hverdagsfakta der er kommet for at blive – helt lige som søndagene.

God søndag

Kh. Louise

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *