Ferietid – fredstid, frihed og mer-tid

Er ferietid egentlig noget at råbe hurra for?

Jeg modtager en del mails og opkald i disse dage – flere end jeg plejer. Det handler om trivsel på hjemmefronten i forskellige afskygninger. Der dannes et mønster i disse henvendelser som jeg tror hænger sammen med ferietid. Vi får simplethen tid og overskud til, at snakke sammen som forældre og blive skarpe på, hvad vi ønsker anderledes i familien. Vi får også mulighed for at se på hinanden og vores børn og dvæle lidt ved det vi ser. Mer-tid giver chancen for, at se sammenhænge og mønstre som vi ønsker anderledes og vi får lejlighed til, at rette op på de benspænd hverdagen og vi selv byder på. Det er ikke altid et kønt syn og kræver nogle gange et ekstra sæt øjne at stille helt skarpt.

 

 

Hvad skal vi egentlig med ferie?

Der bliver sagt og skrevet meget om ferie. Vi kan vist alle blive enige om, at vi med jævne mellemrum har behov for ferie – et afbræk fra hverdagen og tid til at tanke op. Alligevel er der mange, der oplever, at de blive top-frustrerede, rastløse, småsløje og stressede når den indtræffer. Familieidylen lader vente på sig eller varer kun ganske kort.

Hvad kan det mon skyldes? Måske glemmer vi, at lægge mærke til og være opmærksomme på, hvad vi egentlig har behov for. Hvis vi har et stramt program i hverdagen, kan det være svært, at sadle om og geare ned i ferien – selvom det måske absolut er det vi har brug for. Kroppen og sindet kører i et andet tempo og skal lande i et nyt. Man behøver ikke tage på ødegårdsferie for at finde ro. For mange er en tur ud i naturen dog helse for kroppen og sindet – men den hyggelige skovtur eller travetur langs stranden som vi forældre mener vil være et hit, er ikke nødvendigvis det børnene higer efter. Dér kan en konflikt hurtigt opstå og sådan kunne jeg blive ved.

Findes der en vej til den perfekte ferie-følelse for hele familien?

Jeg tror det ikke – desværre.

En familie er jo netop kendetegnet ved, at være en gruppe individer med forskellige behov, der udspringer fra deres alder, interesser, personligheder og det udgangspunkt de kommer med inden feriestart.

De ene forældre har måske haft et stort arbejdspres og den anden ikke, det ene barn har netop afsluttet folkeskolen og vil være sammen med vennerne, det andet er ved at smide bleen og kræver en del på den konto osv.

Jeg har udfra egne erfaringer samt en række samtaler med familier opsummeret nogle tanker om, hvordan man kan forholde sig til familieferien, så den løber så godt af stablen som muligt.

  1. Forsøg at geare ned allerede i ugerne op til ferie. Det er svært, der er rigtig mange ting på programmet på den sociale front, hvis man har skole og institutionsbørn skole-afslutninger osv. Måske er det så de eneste sociale arrangementer I skal have i kalenderen den sidste md. op til ferien. Scenariet at vi pakker tiden op til ferien med et hav af arrangementer, fordi der jo alligevel snart er ferie og vi så forsøger, at tage følelsen på forskud er ærgerlig, hvis vi så brænder helt ud når ferien starter.
  2. Forbered jer i god tid…bliv klog på, hvad I som forældre har behov for generelt, når det f.eks. er sommerferie. Hvis I efter 20 år som voksne ved, at sommer er lig med sol og strandture, så spar sammen i god tid, så der måske kan blive råd til en solferie – rigtig mange bliver så s… skuffede over det danske sommervejr – med god grund – men det ændrer sig nok ikke.
  3. Lad alle i familien komme til orde. Hvad har tumlingen, teenageren og resten af familie egentlig lyst til? Skriv ned i løbet af foråret, hvad der kunne være sjovt.
  4. Skru ned for forventningerne; acceptér at børn bliver større og løsriver sig – de giiider ikke være sammen med os forældre 24/7 – det er et sundt tegn på løsrivelse (jeg taler af erfaring).
  5. De mindste har ikke behov for det helt store. Vuggestue og børnehavebarnet har ikke brug for ture i Bon-bon land – egentlig. Men hvis I forældre elsker det, så tag afsted – jeres begejstring smitter af – men det modsatte gør også.
  6. Forbered særligt de mindste dagen før på, hvad der skal ske næste dag. I behøver ikke tale om sommerhusturen flere uger før – det bliver hurtigt for abstrakt for før-skolebarnet.
  7. Vær alle forberedte på, at planer kan ændre sig – vejret kan være en afgørende faktor.
  8. Acceptér at voksne og børn har behov for alenetid. Der skal være tid til spontan leg, hvor barnet får tid til, at fordybe sig i legen og være alene i sin egen verden. Gør også det I som voksne får energi af – rod i haven, kig på gamle fotos, ryd op på loftet, se en film midt på dagen osv.
  9. Ryd op max én gang om dagen – måske sjældnere. Leg kan udvikle sig over dage – når vi ryder op non-stop risikerer vi, at lukke ned for en mulighed for leg der venter lige om det næste hjørne. Det kan være svært, at lade legetøjet ligge OG gøre mega ondt at træde på diverse klodser, men ikke desto mindre ofte med til, at lade spontan leg opstå.
  10. Vær lidt mere large : lad spisetider og sengetider få “frit fald” – måske ikke helt frit fald, men gør evt. et forsøg og se om dagen ikke fungerer fint i et lidt anderledes flow, når vækkeuret ikke ringer og det er maven og ikke tiden der afgør måltiderne.

Fortsat god ferie

Kh. Louise

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *